Enneagrammet i børneperspektiv

Et af de mest fascinerende aspekter ved Enneagrammet er, hvor tydeligt personligheds-typens træk viser sig allerede fra barnet er ganske lille. Vi kan betragte det lille barns energi, blik, initiativer og kropssprog mm. og allerede efter kort tid have en idé om, hvilket center barnets type tilhører - og måske endda et bud på barnets type.

Der er ni forskellige personlighedstyper i Enneagrammet. Disse er opdelt således, at 3 typer er forankret i kropscentret, 3 typer er forankret i hjertecentret, men de sidste 3 typer tilhører hovedcentret. Denne opdeling i intelligenscentre er også er beskrevet i den traditionelle psykologi.

Selvbestemmelse: Et barn, hvis type tilhører i kropscentret, vil lægge stor vægt på autonomi, dvs. f.eks. at kunne selv og ville selv. Disse børn har en stærk fornemmelse for deres grænser og 3 forskellige strategier for at holde deres grænser og selvbestemmelse i hævd.

Relationer: Et barn, hvis type tilhører i hjertecentret, vil lægge stor vægt på relationer, dvs. søge at skabe relationer med andre. Disse børn har en optagethed af, om andre vil dem og 3 forskellige strategier for at få opmærksomhed og dermed en følelse af at være ønsket.

Tryghed: Et barn, hvis type tilhører i hovedcentret, vil lægge stor vægt på sikkerhed og tryghed. De vil foretrække stabile og forudsigelige rammer, de kan agere i. Disse børn har et stort behov for at føle sig sikre, og forsøger at helgardere og planlægge sig til tryghed. De har 3 forskellige strategier for, hvad der skal skaffe dem tryghed og mod.

Hvorfor tale om børn og Enneagramtyper?

Den viden, vi får om et barns psykologiske struktur, når vi kender dets Enneagramtype, giver mulighed for at skyde genvej til en forståelse af barnet. Hvis vi har et barn, der ikke er i balance, ved vi via dets type, hvordan vi skal agere for at “fylde det op” og bringe det tilbage i balance. Det betyder, at vi som voksne ved, hvilke ord vi skal bruge, hvilket kropssprog vi skal have, stemmeføring mv.

Vi ønsker nemlig i første omgang at møde barnet i dets nærmeste udviklingszone, og derfor kalder vi det at “fylde det op” og dermed bringe det tilbage i balance. Har vi ydermere et ønske om at lære barnet noget nyt, altså at udvikle en færdighed eller kompetence, så kan dette arbejde kun lykkes, hvis barnet er i balance. Med andre ord kan vi ikke “flytte” på et barn i ubalance, da det ikke er nærmeste udviklingszone.

Balance og udvikling. Enneagrammet indeholder på denne måde meget præcis viden om barnets vej til balance og udvikling. Vi tror nemlig på, at alle børn dybets set har positive intentioner og ubesværet gerne vil have adgang til både lige dele autonomi, omsorg og retning.

Med forståelsen kommer den voksnes empati, rummelighed og nysgerrighed

Vores erfaring er, at selvom du er garvet forældre eller “gammel traver” på det pædagogiske område, og dermed kan have stor erfaring og oparbejdet megen know how, så tilfører Enneagrammet en helt ny dimension. Nemlig en helt ny måde at forstå barnet på. Når man først har fået det landkort i hånden, som Enneagrammet er, kan det ikke undgås, at man går på arbejde eller til forældreopgaven, med nye øjne og øre og fornyet lyst børneforståelse.

Formår man at lægge egne indgroede overbevisninger til side og ændre på nogle af sine adfærdsmønstre, kan man som den voksne omkring barnet starte på en frisk og bringe langt mere værdi i relationen og arbejdet omkring barnet til stor glæde for både barn og forældre.

Vores grundtanke er, at der ikke er noget galt med barnet. Barnet vil til enhver tid gøre det bedste, det kan for at være i trivsel. Derfor arbejder vi med at forstå barnets adfærd og reaktioner, som symptomer på en ubalance. For at forstå barnets adfærd bruger vi vores viden om personlighedstyperne i Enneagrammet. Vi får en idé om barnets type gennem observation. På den måde kommer vi langt hurtigere frem til løsningsforslag mht., hvordan der skal tages hånd om barnet. Hvordan skal vores kommunikation lyde, vores stemmeleje være, hvad skal vi vise med vores kropssprog og præcis hvilke ord bruger vi, for at skabe tillid i relationen til barnet?

Man kan sige, at børn via deres instinkt for overlevelse er programmeret til at søge og modtage omsorg og næring, guiding og retning samt træning af selvbestemmelsen. Er disse grundpiller tilstede for barnet, støtter de dets udvikling, mens de omvendt skaber ubalancer i barnets sind, når de ikke er til stede eller der skal kæmpes for at få agang til dem.

Der er ikke typer i Enneagrammet, men når det er sagt er diversiteten stor inden for hver type. Alligevel har hver type et grundlæggende mindset tilfælles, som gør at de agerer og reagerer meget ens, når vi observerer deres adfærd, kropsprog og energi. Derfor kan vi bruge Enneagrammet til at arbejde med børneforståelse.

Typediversiteten kan overordnet ses i flg. beskrivelser:

Type 8 Udfordreren Det styrende og forhandlingsstærke barn, der ligger højt på selvbestemmelse og retfærdighed og kræver sin ret (til hvad som helst).

Den voksne omkring dette barn skal først og fremmest kunne agere respektfuldt og tydeligt overfor barnet, der opfatter sig selv som ligeværdig.

Type 9 Fredselskeren Det stille og fredelige barn, der ligger højt på ønske om ro i omgivelserne samt indre ro og på en stræk følelse af samhørighed og som trækker sig og nedtoner sig for at få dette.

Den voksne omkring dette barn skal først og fremmest kunne deltage i barnets færden, spørge ind, bestyrke og inddrage det, da barnet ofte ikke er af sig selv gør meget væsen af ​​sig. “ Jeg vil bare gerne være en del af”

Type 1 Perfektionisten Det artige, ansvarsfulde og pligttro barn, der ligger højt på en "rigtig-forkert" tilgang og føler sig som en lille (korrekt) voksen og som især ønsker at gøre sig fortjent til den voksnes positive opmærksomhed.

Den voksne omkring dette barn skal først og fremmest kunne se barnets positive initiativer for at være “den gode dreng eller pige” og anerkende dem, bekræfte og støtte dem.

Type 2 Hjælperen Det søde, smilende og meget hjælpsomme barn, der ligger højt på relations-dannelse og som ønsker at være tæt forbundet med børn og voksne omkring sig.

Den voksne omkring dette barn skal først og fremmest kunne matche nærhed, øjenkontakt, opmærksomhed og samtale.

Type 3 Succesmageren Det aktive, smidige og ofte charmerende barn, hvis motoriske formåen og sproglige udvikling som regel ligger langt foran sine legekammeraters, og som ønsker at blive hørt og set for sin træning og præstationer.

Den voksne omkring dette barn skal først og fremmest give barnet positiv opmærksomhed og kunne opmuntre til både udfordrende aktiviteter, samt dem, der ikke har konkurrence elementet i sig. At være elskelig og betydningsfuld bare i kraft af den man er, mere end for det man udretter.

Type 4 Individualisten Det følsomme, særegne og til tider svingende barn, der er optaget af sin indre fantasifulde verden, og som kan blive overvældet af både lyse og mørke følelser.

Den voksne omkring dette barn skal først og fremmest anerkende barnets tilstedeværelse og selvopfattelse af at være lidt anderledes og helt sin egen. Barnet støttes og stimuleres med f.eks. kreative aktiviteter og rollelege.

Type 5 Specialisten Det iagtagende, videbegærlige, indadvendte og til tider lidt nørdede barn, der eroptaget af ting, fænomener og sammenhænge, men ofte ikke af personer omkring sig.

Den voksne omkring dette barn skal først og fremmest forstå, at inklusion og relationer ikke umiddelbart opleves vigtige for barnet. Tilbyd - men kræv ikke - social deltagelse. Støt barnet ved at besvare dets mange spørgsmål med rummelighed, indlevelse og anerkendelse.

Type 6 Den loyale skeptiker Det opmærksomme, modsatrettede og tryghedssøgende barn, der ofte opleves lidt som “værende på tværs” og som gerne vil være forberedt og varskos - på hvad som helst.

Den voksne omkring dette barn skal først og fremmest kunne opbygge en tillidsfuld og tryg relation. Vis tydeligt, at du vil dette barn og vid at dit syn på barnet aflæses og former dem. Konfliktløs altid ud fra det fælles tredje og ikke direkte.

Type 7 Eventyreren Det glade, kvikke, idérige og udforskende barn, der med den lidt Pippi-agtige adfærd både kan lege alene og være deltagende.

Den voksne omkring dette barn skal først og fremmest tilbyde vidde rammer med så få regler og begrænsninger som muligt, men også bringe tryghed i relationen til når svære følelser kortvarigt rammer.

Nysgerrig på mere viden om Børn og Enneagrammet?

Deltag på vores Børn og Enneagrammet weekend kursus i april (se kalderen)

Eller skrive til Jakob Horn, der er pædagog og specialist i Enneagrammet og børn, og klar til at hjælpe, hvis du har spørgmål til ovenstående.

Jakobhorn@mettstine.dk

Vil du lære om de ni børnetyper eller har du et barn der udfordrer?

Det er en fascinerende proces, når man først begynder at forstå Enneagrammets både dybde og bredde i de ni personlighedstyper. Vi er dybt passionerede og altid parate til at vejlede og undervise.

Finder du ikke det forløb du søger i Kalenderen, eller haster det med vejledning, så skriv til Jakob Horn, der er pædagog og førende ekspert inden for Børn og Enneagrammet på jakobhorn@mettstine.dk eller ring til ham på tel. 61 33 85 33

Vi ser frem til at hjælpe dig.